Till toppen

Sverige mest korrupta landet i Skandinavien

Sverige är det mest korrupta landet i Skandinavien, enligt organisationen Transparency Internationals bedömning. I deras årliga ranking över korruption sjunker Sverige. Bland orsakerna finns förra årets myndighetsskandaler.

– Jag är ju inte direkt förvånad, för att vi har ju haft, tyvärr, ett stort antal korruptionsskandaler i Sverige under förra året. Vi kan prata om Statens fastighetsverk, Polismyndigheten, Trafikverket, Transportstyrelsen, och på den kommunala och landstingsnivån har också inte varit så uppmuntrande, säger Ulla Andrén som är ordförande för Transparency International Sverige.

Finns det några områden som är extra bekymmersamma här?

– Offentlig upphandling är ju ett sådant område. Det händer allt för ofta att det är problem i offentlig upphandling.

Vi är absolut mycket naiva

Transparency International vill nu se en nationell handlingsplan mot korruption.

– Vi har ju föreslagit att regeringen ska initiera ett arbete med en nationell handlingsplan mot korruption. Vi har också anslutit oss till Agenda 2030 som säger att man ska göra allt man kan för att minska mutor och korruption. Vi ser inte riktigt att vi är på väg dithän just nu, säger Ulla Andrén.

Har vi varit lite naiva kring det här med korruption i Sverige?

– Vi är absolut mycket naiva. Vi tror att korruption är något som händer där borta men inte här, men så är det inte.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-mest-korrupta-landet-i-skandinavien?fbclid=IwAR36XAxy8j7bVIRQu44L8R-Dq87RBbkYSyL-witTNQ4nHOquECVWpmkayJU